torstai 23. heinäkuuta 2015

Tuulivoiman tuotantokustannukset puolittuivat


Tuulivoiman tuotantokustannukset ovat puolittuneet lyhyessä ajassa. Pääasiallisena syynä tuotantokustannusten laskemiseen on voimaloiden kyky tuottaa sähköä aiempaa useammin.

Vielä vuonna 2009 yksittäisen tuulivoimalan laskettiin keskimäärin tuottavan vuodessa sähköä 2400 tunnin ajan. Nyt vuonna 2015 Suomessa merkittävät uudet Vestas, Nordex ja Siemens tuulivoima-alueet tuottavat keskimäärin 3200 tunnin ajan sähköä ja parhaat jopa 3600 tunnin ajan:

Kuva: merkittävien (yli 9 MW) Vestas, Nordex ja Siemens tuulivoima-alueiden tuotannot

Tuulivoimaloiden investointikustannukset ovat säilyneet likipitäen samalla tasolla nimellistehoyksikköä kohden (€/MW). Noin tuhannen tunnin ylimääräinen vuosittainen tuotto tarkoittaa merkittävää lisätuloa tuulivoimatoimijoille. Koska samanhintainen (€/MW) voimala tuottaa vuodessa enemmän sähköä, ovat tuulivoiman tuotantokustannukset (€/MWh) puolittuneet.

Jos vuonna 2009 lasketun valtion tuulivoiman syöttötariffin päivittää tämän päivän lukemiin, tulisi tariffin takuuhinnaksi 42 - 60 €/MWh. Tämä on mittava pudotus, sillä tällä hetkellä syöttätariffin takuuhinnan taso on 105,3 €/MWh ja ensi vuonna 83,5 €/MWh.

Tarkemmin aiheesta raportissa: Tuulivoimalatekniikan kehityksen vaikutus syöttötariffin tasoon (PDF-versio).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti